PHP ile JSON İşlemleri
Json Nedir?
Json, daha çok Javascript kodlamaları için şekillendirilmiş bir veri yapısı formatıdır. Javascript Object Notation’ın ifadesinin kısaltmasıdır.
JSON, webservice yaparken kullanılan bir yapıdır. XML’den daha esnek, kullanışlı ve kısa olduğu için çok daha fazla tercih edilir. Bunun yanında XML daha çok yerelde çalışan programlar için kullanılırlığını sürdürmektedir. Bugün Json yalnızca javascript ile değil, .net, mobil ve sektörel bir çok dilde kullanılmaktadır. IBM, ve Amazon ürünlerinde Json kullanımı hemen hemen her service için zorunlu durumdadır.
PHP ile JSON yaratma
<?php
$myObj->name = "Turan";
$myObj->age = 30;
$myObj->city = "İstanbul";
$myJSON = json_encode($myObj);
echo $myJSON;
?>
PHP ile Arrayden JSON üretimi
<?php
$arr = array("Elma", "Armut", "Biber", "Karpuz");
$json = json_encode($arr);
echo $json;
?>
Ayrıca veritabanından gelen verinin fetch_all fonksiyonuna uğramasından sonra, json_encode ile json formatına çevrilmesi de kolaydır. Bu şekilde webservice yaratabilirsiniz.
JSON Nesnesi
{
“ad”:”turan”,
“soyad”:”öztürk”
}
XML Karşılığı
<kisi>
<ad>turan</ad>
<soyad>öztürk</soyad>
</kisi>
<kisi>
<ad>turan</ad>
<soyad>öztürk</soyad>
</kisi>
Json Dizisi
[
{
“ad”:”turan”,
“soyad”:”öztürk”
}
,
{
“ad”:”turan”,
“soyad”:”öztürk”
}
]
JSON Hangi değerleri alır?
JSON, integer, string, boolean değerleri alabilirler. Ancak bu değerler, neredeyse tüm işlemleri görebilir. Eğer ek veri türlerine ihtiyaç var ise, işaretleme dediğimiz yöntem ile bu sorun çözülebilir. Örnek olarak bir Session eklenmesini istiyorsak, Session_id nin json içerisinde belirtilmesi, yazılım içerisinden daha sonra erişimine imkan tanıyarak, farklı formatların bünyesinde barınmasını sağlayabiliriz.
JSON içerisinde kullanılmasının uygun olmadığı karakterler altta sıralanmıştır. Bunların kullanılması için önüne \ (ters slash) eklenmesi gereklidir. Eğer bu eklenmez ise json formatı hatalıdır ve çalışmaz.